VIII. MEGiNT élménybeszámoló


2017. február 24-25-én ismét hangos volt a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium épülete a népzenétől és néptánctól.
Történt ugyanis, hogy a Martin György Kulturális Egyesület és a Fasori Evangélikus Gimnázium 8. alkalommal rendezte meg a MEGiNT-et, vagyis a Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozóját.

 

Csernik Szende (fotó: Urbán Emese)
                                   Csernik Szende (fotó: Urbán Emese)

A találkozó első napján, péntek délelőtt, Csernik Szende székely mesemondó előadását hallhatták a résztvevők a Fasori Evangélikus Templomban. Az interaktív mesélést követően került sor a II. Nits Márta Népdalversenyre. A verseny névadója a Bárczy István-díjas, Nits Márta középiskolai ének-zene tanár, aki nélkülözhetetlen szervezője volt a MEGiNTnek. Éveken keresztül irányította a „Tiszán innen, Dunán túl” elnevezésű országos népdalversenyt a Néprajzi Múzeumban.

A népdalverseny énekesei (fotó: Urbán Emese)
                         A népdalverseny énekesei (fotó: Urbán Emese)

A versenyen végül 28 énekes produkció, összességében mintegy 50 fiatal tehetség mérettette meg magát. A zsűri elnöke Berta Alexandra – népdalénekes, a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének óraadója volt. Munkáját segítette Enyedi Ágnes, népdalénekes, előadóművész, valamint Csasznyi Imre előadóművész, a Góbé zenekar oszlopos tagja és szövegírója. Értékelésükben 2 kiemelt arany és 6 arany minősítését született, mely magasszínvonalú versenyről tanúskodik. A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni a Hagyományok Háza, valamint a DialekTon Népzenei Kiadó által felajánlott kiadványokat, melyeket a díjazottak kaptak.

Csasznyi Imre, Berta Alexandra, Barcsay Zsombor és Enyedi Ágnes (fotó: Urbán Emese)
Csasznyi Imre, Berta Alexandra, Barcsay Zsombor és Enyedi Ágnes (fotó: Urbán Emese)

A versenyt a kolozsvári Tokos zenekar – a 2014-es Fölszállot a páva című TV műsor kategóriagyőzteseinek – koncertje követte. A fiúk nagyszerű bemutatót tartottak a Kárpát-medence legkiválóbb népzenéiből, s néhány szóban be is mutatták a fiatal közönségnek a tájegységek megkülönböztető jellemzőit is.

A Tokos zenekar (fotó: Kiss Tamás)
                                      A Tokos zenekar (fotó: Kiss Tamás)

A koncert után a szállás elfoglalása és a közös vacsorázás következett, a Rózsák téri Evangélikus Kollégiumban. A résztvevők ezt követően táncházban mulathattak, ha nem is hajnalig, de késő estig biztosan. Hajnalig nem lehetett, hiszen a találkozó másnapján, szombaton következett a fellépő iskolák bemutatkozó műsora, melynek próbafolyamatai már korán reggel megkezdődtek.

 

A szombat délelőtti műsort megelőzően az immár hagyománnyá lett koszorúzás következett. Martin György néptánckutató, volt Fasori diák fa domborművét közös éneklés alatt koszorúzta meg egy táncospár. A gálaműsort megelőző ünnepélyes köszöntés során Hajdó Ákos igazgató köszöntötte az egybegyűlteket. Barcsay Zsombor főszervező Bognár Szilvia fővédnök üzenetét tolmácsolta, majd felolvasta dr. Fabiny Tamás püspök úr üdvözlő szavait, melyet a találkozó közösségének címzett. Radosné Lengyel Anna felügyelő asszony, a találkozó védnöke, néphagyományaink mindennapos megélésére és a közös együttlét fontosságára hívta fel a figyelmet köszöntőjében.

Herczegh Anita, Radosné Lengyel Anna és Hajdó Ákos (fotó: Urbán Emese)
     Herczegh Anita, Radosné Lengyel Anna és Hajdó Ákos (fotó: Urbán Emese)

A diákok műsorán evangélikus általános iskolák és gimnáziumok, valamint katolikus és református gimnáziumok diákjai mutattak be igazán szép és színvonalas produkciókat. A műsort a videós közvetítésnek köszönhetően, élőben lehetett követni a Facebookon. A gálaműsort megtekintette Herczegh Anita, Áder János Köztársasági elnök úr felesége is, mintegy tovább emelve a rendezvény presztízsét.

Eötvös-Roth Néptánckör, Sopron (fotó: Urbán Emese)
                     Eötvös-Roth Néptánckör, Sopron (fotó: Urbán Emese)

Összességében a találkozóról elmondható, hogy a két nap során 250 fő résztvevő érkezett a Fasorba. A szervezőktől megtudtuk, hogy sikerült egy-két új iskolát is megszólítani, ahonnan jövőre már nagyobb létszámot is várhatunk. A szervezőség ezúton is szeretné megköszönni a résztvevők, kísérők, felkészítők áldozatos munkáját, valamint a támogatók anyagi hozzájárulását is. (Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Kulturális Alap, Erzsébetváros Önkormányzata, Magyarországi Evangélikus Egyház, Fasori Evangélikus Gimnázium, Martin György Kulturális Egyesület)

A résztvevők (fotó: Kiss Tamás)
                                            A résztvevők (fotó: Kiss Tamás)

Jövőre új időpontban, 2018. március 2-3-án kerül sor a következő, már-már jubileumi, IX. MEGiNT-re. Reméljük változatlan tartalommal!