X. Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok
Népmûvészeti Találkozója

2019. március 1-3.


Történetünk

A MEGiNT létrehozatalának egyik alapötletét az EGOT (Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója) 2009. szeptemberi rendezvénye szolgáltatta. A kétévente megrendezésre kerülő találkozó egy olyan alkotótábor, ahol színjátszás, zene, különböző kézműves technikák stb. kapnak szerepet, s az ott készült alkotásokat a tábor végén a készítők bemutatják. A találkozó születésének egy másik ihletője a Nits Márta ének-zene tanár nevével fémjelzett „Csak Tiszta forrásból…” elnevezésű népművészeti fesztivál volt, melyen általános iskolás gyerekek és professzionális népművészeti előadók közreműködésével született műsor kápráztatta el a nézőközönséget.
A gondolat – miért ne rendezhetne a Fasori Gimnázium egy találkozót, amely a népművészet jegyében gyűjti össze a magyarországi evangélikus gimnáziumok diákjait – ezt követően néhány hónapig érlelődött bennem. Elgondolásom szerint, a tartalmas és színvonalas programot a meghívott iskolák diákjainak saját bemutató műsora, meghívott hivatásos előadók, illetve az ezt követő táncház biztosítja.
A 2009/2010-es tanévre vonatkozóan 2009 novemberében kerestem fel ötletemmel akkori igazgatómat, aki elvben pártolta a gondolatot, de idő és erőforrások hiánya miatt, elvetette a találkozó abban a tanévben történő megrendezésének lehetőségét. Ennek ellenére egy iskolai diákpályázaton sikerült 180 ezer forintot nyerni a találkozó lebonyolítására. Tanári segítséggel rendeztük meg első találkozónkat ,,Folk Fest a Fasorban” címmel. A kedvezőtlen időpontválasztás, (június) a rövid szervezési idő, illetve az igazgató által prognosztizált erőforráshiány ellenére, a 13 meghívott evangélikus gimnáziumból 35-40 diák vett részt a rendezvényen. Meghívott előadóként a Kaláka, illetve Bognár Szilvia népdalénekes tisztelt meg bennünket.
A 2010/2011-es tanévben az előző évi hibákból okulva kicsit korábban, (május) nagyobb szervezettséggel rendeztük MEGiNT(Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozója) elnevezéssel diáktalálkozónkat, melyre már 55-60 diák érkezett hozzánk 6 evangélikus gimnáziumból. A meghívott előadók Nikola Parov és Herczku Ágnes népdalénekesek voltak.
A 2011/2012. évi rendezvény szervezését az előző tanév végén megkezdtük, így az helyett kapott a magyarországi evangélikus gimnáziumok 2011/2012. évi közös tantervében. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium (a rendezvény házigazdája) igazgatója, – Dr. Roncz Béla – vállalta a fővédnökséget és az azzal kapcsolatos szervezési, kapcsolatteremtési feladatok irányítását, valamint a megfelelő erőforrások biztosítását. Ezen évben vendégünk volt Novák Ferenc „Tata” és a Bihari János Táncegyüttes is. Előadásukban betekintést kaphattunk a magyar néptánc kialakulásának történetébe.
A következő évben (2012/2013) erdélyi táborozásaim során kialakított kapcsolataimnak köszönhetően Kallós Zoltán neves néprajztudós fogadta el meghívásunkat és tartott kiváló előadást meghívottjainknak. Ebben az évben avattunk fa emlékdomborművet, az iskolánkba járt Martin György néprajkutatónak, a dombormű Erdélyi Tibor fafaragó mester munkája.
A 2013/2014. tanévben Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató tartott előadást Farsangi szokások címmel, majd ezt követően a Buda Folk Band zenekar adott koncertet. Ezen a találkozón a résztvevők száma már elérte a 150 főt és az ország minden szegletéből érkeztek hozzánk evangélikus fiatalok.
A VI. MEGiNT (2014/2015) során Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót, volt minisztert, illetve az Eszterlánc zenekart és Szilágyi Anna adatközlő énekest láttuk vendégül. Több éves munkálkodásunk eredményeként, 2015-ben megalakult a Martin György Kulturális Egyesület, mely szervezet oroszlánrészt vállal a MEGiNT megszervezésében, lebonyolításában. Találkozónk eddigi sikerein felbuzdulva 2015 óta vendégül látjuk a Ward Mária Katolikus és a Baár-Madas Református Gimnáziumokat.
A legutóbbi 2015/2016-os tanév során rendeztük meg a VII. MEGiNT-et. Mentorom, Nits Márta emlékére népdalversenyt rendeztünk, melyre első ízben 30 énekes produkció jelentkezett. A verseny magas színvonalát jelzi, hogy 4 kiemelt arany minősítést osztott ki a szakmai zsűri. Meghívott előadóként Kunkovács László  Kossuth-díjas fotográfus, néprajzkutató tartott előadást, majd a fiatalság körében népszerű Góbé zenekar koncertjét hallgathatták meg a diákok. A fellépők száma ebben az évben, már stabilan eléri a 200 főt.
Az elmúlt években sikeres pályázatainknak köszönhetően színpad-, világítás- és hangtechnikát tudtunk vásárolni rendezvényünk magasabb színvonalú lebonyolítása érdekében.

Szeretettel látjuk Önt is találkozónkon!

Barcsay Zsombor – ötletgazda, főszervező

a Martin György Kulturális Egyesület elnöke


Doklist.com által hitelesített szervezet