• Magyarországi Evangélikus
  Intézmények Országos Találkozója
  2023. március 3-4.
  Olyan a magyar népköltészet, mint egy hegyi patak, melynek medrébe nagy kőszikla gurult,
  s útját csak annak megkerülésével folytathatja, előtte tóvá dagad, s látszólag nem is folyik.
  Azt a sziklát medréből félregörgetni, hogy szabad folyását, fejlődését semmi se gátolja többé:
  köznevelésünk, tudományos és művészeti politikánk legfőbb teendője.
  /Kodály Zoltán/

Történetünk

2010-2014

A MEGiNT létrehozatalának egyik alapötletét az EGOT (Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója) 2009. szeptemberi összejövetele szolgálta. A kétévente megrendezésre kerülő találkozó egy olyan alkotótábor, ahol színjátszás, zene, különböző kézműves technikák stb. kapnak szerepet, s az ott készült alkotásokat a tábor végén a készítők bemutatják. A találkozó születésének egy másik ihletője Nits Márta ének-zene tanár nevével fémjelzett „Csak Tiszta forrásból…” elnevezésű népművészeti fesztivál volt, melyen általános iskolás gyerekek és professzionális népművészeti előadók közreműködésével született műsor kápráztatta el a nézőközönséget.
A gondolat – miért ne rendezhetne a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium egy találkozót, amely a népművészet jegyében gyűjti össze a magyarországi evangélikus gimnáziumok diákjait – ezt követően néhány hónapig érlelődött. Elgondolásunk szerint, a tartalmas és színvonalas programot a meghívott iskolák diákjainak saját bemutató műsora, meghívott hivatásos előadók, illetve az ezt követő táncház biztosítja.

A 2009/2010-es tanévben a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium akkori igazgatóját kerestük meg az ötlettel, aki elvben pártolta a gondolatot, de idő és erőforrások hiánya miatt, elvetette a találkozó abban a tanévben történő megrendezésének lehetőségét. Ennek ellenére egy iskolai diákpályázaton sikerült 180 ezer forintot nyerni a találkozó lebonyolítására. Tanári segítséggel rendeztük meg első találkozónkat ,,Folk Fest a Fasorban” címmel. A kedvezőtlen időpontválasztás, (június) a rövid szervezési idő, illetve az igazgató által prognosztizált erőforráshiány ellenére, a 13 meghívott evangélikus gimnáziumból 35-40 diák vett részt a rendezvényen. Meghívott előadóként a Kaláka, illetve Bognár Szilvia népdalénekes tisztelt meg bennünket.

A 2010/2011-es tanévben az előző évi hibákból okulva kicsit korábban, (május) valamint nagyobb szervezettséggel rendeztük meg MEGiNT (Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozója) elnevezéssel diáktalálkozónkat, melyre már 55-60 diák érkezett hozzánk 6 evangélikus gimnáziumból. A meghívott előadók Nikola Parov és Herczku Ágnes népdalénekesek voltak.

A 2011/2012. évi rendezvény szervezését már az előző tanév végén megkezdtük, így az helyett kapott a magyarországi evangélikus gimnáziumok 2011/2012. évi közös tantervében. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium (a rendezvény házigazdája) igazgatója, – Dr. Roncz Béla – vállalta a fővédnökséget és az azzal kapcsolatos szervezési, kapcsolatteremtési feladatok irányítását, valamint a megfelelő erőforrások biztosítását. Ezen évben vendégünk volt Novák Ferenc „Tata” és a Bihari János Táncegyüttes is. Előadásukban betekintést kaphattunk a magyar néptánc kialakulásának történetébe.

A következő évben (2012/2013) Kallós Zoltán neves néprajztudós fogadta el meghívásunkat és tartott kiváló előadást meghívottjainknak. Ebben az évben avattunk fa emlékdomborművet, az iskolánkba járt Martin György néprajkutatónak, mely Erdélyi Tibor Kossuth-díjas fafaragó mester munkája.

A 2013/2014. tanévben Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató tartott előadást Farsangi szokások címmel, majd ezt követően a Buda Folk Band zenekar adott koncertet. Ezen a találkozón a résztvevők száma már elérte a 150 főt és az ország minden szegletéből érkeztek hozzánk evangélikus fiatalok

2015-2019

Az első öt év sikerein felbátorodva, talán még magasabbra helyezve azt a bizonyos elméleti lécet, vágtunk bele a következő öt év első találkozójának szervezésébe. Így a VI. MEGiNT (2014/2015) során Andrásfalvy Bertalant, Széchenyi-díjas néprajzkutatót, volt minisztert, illetve az Eszterlánc zenekart és Szilágyi Anna adatközlő énekest láttuk vendégül. Több éves munkálkodásunk eredményeként, 2015-ben megalakult a Martin György Kulturális Egyesület, mely szervezet oroszlánrészt vállal a MEGiNT megszervezésében, lebonyolításában. Találkozónkon 2015-ben vendégül láttuk a Ward Mária Katolikus és a Baár-Madas Református Gimnáziumokat.

A 2015/2016-os tanév során rendeztük meg a VII. MEGiNT-et. A MEGiNT egyik szervezőjének, aki egyben a „Tiszán innen Dunán túl” című országos népdaléneklési verseny főszervezője is volt, Nits Márta, Bárczy István-díjas ének-zene szakos tanárnő emlékére népdalversenyt rendeztünk, melyre első ízben 30 énekes produkció jelentkezett. A verseny magas színvonalát jelzi, hogy 4 kiemelt arany minősítést osztott ki a szakmai zsűri. Meghívott előadóként Kunkovács László Kossuth-díjas fotográfus, néprajzkutató tartott előadást, majd a fiatalság körében népszerű Góbé zenekar koncertjét hallgathatták meg a diákok. A fellépők száma ebben az évben, már stabilan elérte a 200 főt.

A VIII. MEGiNT (2016/2017) meghívott vendége Csernik Szende székely mesemondó volt, aki ízes beszédével elkápráztatta a MEGiNT hallgatóságát. Nits Márta emlékére ismét népdalversenyt szerveztünk, majd a versenyt követően a résztvevők a Fölszállott a páva kategóriagyőztesét, a kolozsvári Tokos zenekart hallgathatták meg. A népdalversenynek köszönhetően a résztvevők száma tovább bővült, a kétnapos összejövetel során már a 250 főt közelítette. Gálaműsorunkat Hercegh Anita (Áder János köztársasági elnök úr felesége) is megtisztelte jelenlétével, tovább emelve rendezvényünk rangját.

A már majdnem jubileumi IX. MEGiNT-et (2017/2018) március elején rendeztük meg. Agócs Gergely néprajzkutató, néprajztudós előadása a legfiatalabb korosztály tagjait szólította meg, nagy sikerrel. Az addig két alkalommal Nits Márta emlékének szentelt népdalverseny, felvéve az ének-zene tanárnő nevét, Nits Márta Országos Népdaléneklési Versenyként került megrendezésre, harmadik alkalommal. A versenyt követően a Fölszállott a pávában megismert Stika Banda és Somogyi Eszter népdalénekes adott koncertet a nagyérdeműnek.

A 2018/2019-es tanévben jubilált a MEGiNT. A találkozót, a 10 éves évfordulóra tekintettel 3 naposra terveztük, és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai számára projektnapot is szerveztünk. Vendégünk Pál István Szalonna és Bandája volt, akik nagyszerű hangulatú koncerttel ajándékoztak meg bennünket. Negyedik alkalommal adtunk otthont a Nits Márta Országos Népdaléneklési Versenynek, mely kiemelkedően színvonalas eredményeket hozott. A szakmai zsűri összesen 8 kiemelt arany és 13 arany minősítést osztott ki a 36 tagú mezőnynek. A gálaműsoron fellépők műsorszámai igazán szép keretbe foglalták az eltelt 10 évet. A MEGiNT harmadik napján Kondor Péter püspök úr szolgálatával hálaadó Istentiszteletet tartottunk a Budapest-Fasori Evangélikus Templomban, megköszönve a Teremtőnek, hogy az eltelt évek során, oltalmazó és gondviselő tekintete mindig ott volt a MEGiNT alkalmain.

2020-

A 2000-es évek harmadik évtizedébe lépve rendeztük meg a XI. MEGiNT-et (2020/2021). Az ötödik alkalommal megrendezett Nits Márta Országos Népdaléneklési Versenyre rekordszámú (75) nevezés érkezett. Az influenzaszezon és az éppen alakuló koronavírus világjárvány miatt azonban 50 versenyző produkció mérte össze tudását a versenyen, mely az előző évekhez hasonlóan szintén nagyon színvonalasra sikerült. (4 kiemelt arany és 16 arany minősítés) A verseny után a Magos Együttes és Fekete Borbála népdalénekes adott elsöprő sikerű koncertet a nézőközönségnek. A MEGiNT második napján Korniss Péter Kossuth- és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus tartott előadást, Kötődés címmel. A gálaműsor, az előző évekhez képest kissé szerényebb résztvevőszámmal, de mégis családiasan bensőséges és meghitt módon jött létre.

Program

Meghívó

Jelentkezés