• Magyarországi Evangélikus
    Intézmények Országos Találkozója
    2024. március 22-23.
    A szeretet sugározzon mindenüvé. Mert szeretet nélkül nem lehet sem muzsikálni, sem tanítani, sem írni.
    Szeresse mindenki az övéit, saját népét és értékeit, hogy a másokét is szeretni tudja.
    /Barsi Ernő/

Történetünk

2010-2014

A MEGiNT létrehozatalának egyik alapötletét az EGOT (Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója) 2009. szeptemberi összejövetele szolgálta. A kétévente megrendezésre kerülő találkozó egy olyan alkotótábor, ahol színjátszás, zene, különböző kézműves technikák stb. kapnak szerepet, s az ott készült alkotásokat a tábor végén a készítők bemutatják. A találkozó születésének egy másik ihletője Nits Márta ének-zene tanár nevével fémjelzett „Csak Tiszta forrásból…” elnevezésű népművészeti fesztivál volt, melyen általános iskolás gyerekek és professzionális népművészeti előadók közreműködésével született műsor kápráztatta el a nézőközönséget.
A gondolat – miért ne rendezhetne a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium egy találkozót, amely a népművészet jegyében gyűjti össze a magyarországi evangélikus gimnáziumok diákjait – ezt követően néhány hónapig érlelődött. Elgondolásunk szerint, a tartalmas és színvonalas programot a meghívott iskolák diákjainak saját bemutató műsora, meghívott hivatásos előadók, illetve az ezt követő táncház biztosítja.

A 2009/2010-es tanévben a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium akkori igazgatóját kerestük meg az ötlettel, aki elvben pártolta a gondolatot, de idő és erőforrások hiánya miatt, elvetette a találkozó abban a tanévben történő megrendezésének lehetőségét. Ennek ellenére egy iskolai diákpályázaton sikerült 180 ezer forintot nyerni a találkozó lebonyolítására. Tanári segítséggel rendeztük meg első találkozónkat ,,Folk Fest a Fasorban” címmel. A kedvezőtlen időpontválasztás, (június) a rövid szervezési idő, illetve az igazgató által prognosztizált erőforráshiány ellenére, a 13 meghívott evangélikus gimnáziumból 35-40 diák vett részt a rendezvényen. Meghívott előadóként a Kaláka, illetve Bognár Szilvia népdalénekes tisztelt meg bennünket.

A 2010/2011-es tanévben az előző évi hibákból okulva kicsit korábban, (május) valamint nagyobb szervezettséggel rendeztük meg MEGiNT (Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozója) elnevezéssel diáktalálkozónkat, melyre már 55-60 diák érkezett hozzánk 6 evangélikus gimnáziumból. A meghívott előadók Nikola Parov és Herczku Ágnes népdalénekesek voltak.

A 2011/2012. évi rendezvény szervezését már az előző tanév végén megkezdtük, így az helyett kapott a magyarországi evangélikus gimnáziumok 2011/2012. évi közös tantervében. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium (a rendezvény házigazdája) igazgatója, – Dr. Roncz Béla – vállalta a fővédnökséget és az azzal kapcsolatos szervezési, kapcsolatteremtési feladatok irányítását, valamint a megfelelő erőforrások biztosítását. Ezen évben vendégünk volt Novák Ferenc „Tata” és a Bihari János Táncegyüttes is. Előadásukban betekintést kaphattunk a magyar néptánc kialakulásának történetébe.

A következő évben (2012/2013) Kallós Zoltán neves néprajztudós fogadta el meghívásunkat és tartott kiváló előadást meghívottjainknak. Ebben az évben avattunk fa emlékdomborművet, az iskolánkba járt Martin György néprajkutatónak, mely Erdélyi Tibor Kossuth-díjas fafaragó mester munkája.

A 2013/2014. tanévben Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató tartott előadást Farsangi szokások címmel, majd ezt követően a Buda Folk Band zenekar adott koncertet. Ezen a találkozón a résztvevők száma már elérte a 150 főt és az ország minden szegletéből érkeztek hozzánk evangélikus fiatalok

2015-2019

Az első öt év sikerein felbátorodva, talán még magasabbra helyezve azt a bizonyos elméleti lécet, vágtunk bele a következő öt év első találkozójának szervezésébe. Így a VI. MEGiNT (2014/2015) során Andrásfalvy Bertalant, Széchenyi-díjas néprajzkutatót, volt minisztert, illetve az Eszterlánc zenekart és Szilágyi Anna adatközlő énekest láttuk vendégül. Több éves munkálkodásunk eredményeként, 2015-ben megalakult a Martin György Kulturális Egyesület, mely szervezet oroszlánrészt vállal a MEGiNT megszervezésében, lebonyolításában. Találkozónkon 2015-ben vendégül láttuk a Ward Mária Katolikus és a Baár-Madas Református Gimnáziumokat.

A 2015/2016-os tanév során rendeztük meg a VII. MEGiNT-et. A MEGiNT egyik szervezőjének, aki egyben a „Tiszán innen Dunán túl” című országos népdaléneklési verseny főszervezője is volt, Nits Márta, Bárczy István-díjas ének-zene szakos tanárnő emlékére népdalversenyt rendeztünk, melyre első ízben 30 énekes produkció jelentkezett. A verseny magas színvonalát jelzi, hogy 4 kiemelt arany minősítést osztott ki a szakmai zsűri. Meghívott előadóként Kunkovács László Kossuth-díjas fotográfus, néprajzkutató tartott előadást, majd a fiatalság körében népszerű Góbé zenekar koncertjét hallgathatták meg a diákok. A fellépők száma ebben az évben, már stabilan elérte a 200 főt.

A VIII. MEGiNT (2016/2017) meghívott vendége Csernik Szende székely mesemondó volt, aki ízes beszédével elkápráztatta a MEGiNT hallgatóságát. Nits Márta emlékére ismét népdalversenyt szerveztünk, majd a versenyt követően a résztvevők a Fölszállott a páva kategóriagyőztesét, a kolozsvári Tokos zenekart hallgathatták meg. A népdalversenynek köszönhetően a résztvevők száma tovább bővült, a kétnapos összejövetel során már a 250 főt közelítette. Gálaműsorunkat Hercegh Anita (Áder János köztársasági elnök úr felesége) is megtisztelte jelenlétével, tovább emelve rendezvényünk rangját.

A már majdnem jubileumi IX. MEGiNT-et (2017/2018) március elején rendeztük meg. Agócs Gergely néprajzkutató, néprajztudós előadása a legfiatalabb korosztály tagjait szólította meg, nagy sikerrel. Az addig két alkalommal Nits Márta emlékének szentelt népdalverseny, felvéve az ének-zene tanárnő nevét, Nits Márta Országos Népdaléneklési Versenyként került megrendezésre, harmadik alkalommal. A versenyt követően a Fölszállott a pávában megismert Stika Banda és Somogyi Eszter népdalénekes adott koncertet a nagyérdeműnek.

A 2018/2019-es tanévben jubilált a MEGiNT. A találkozót, a 10 éves évfordulóra tekintettel 3 naposra terveztük, és a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai számára projektnapot is szerveztünk. Vendégünk Pál István Szalonna és Bandája volt, akik nagyszerű hangulatú koncerttel ajándékoztak meg bennünket. Negyedik alkalommal adtunk otthont a Nits Márta Országos Népdaléneklési Versenynek, mely kiemelkedően színvonalas eredményeket hozott. A szakmai zsűri összesen 8 kiemelt arany és 13 arany minősítést osztott ki a 36 tagú mezőnynek. A gálaműsoron fellépők műsorszámai igazán szép keretbe foglalták az eltelt 10 évet. A MEGiNT harmadik napján Kondor Péter püspök úr szolgálatával hálaadó Istentiszteletet tartottunk a Budapest-Fasori Evangélikus Templomban, megköszönve a Teremtőnek, hogy az eltelt évek során, oltalmazó és gondviselő tekintete mindig ott volt a MEGiNT alkalmain.

2020-

A 2000-es évek harmadik évtizedébe lépve rendeztük meg a XI. MEGiNT-et (2019/2020). Az ötödik alkalommal megrendezett Nits Márta Országos Népdaléneklési Versenyre rekordszámú (75) nevezés érkezett. Az influenzaszezon és az éppen alakuló koronavírus világjárvány miatt azonban 50 versenyző produkció mérte össze tudását a versenyen, mely az előző évekhez hasonlóan szintén nagyon színvonalasra sikerült. (4 kiemelt arany és 16 arany minősítés) A verseny után a Magos Együttes és Fekete Borbála népdalénekes adott elsöprő sikerű koncertet a nézőközönségnek. A MEGiNT második napján Korniss Péter Kossuth- és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus tartott előadást, Kötődés címmel. A gálaműsor, az előző évekhez képest kissé szerényebb résztvevőszámmal, de mégis családiasan bensőséges és meghitt módon jött létre.

XII. találkozónkat (2020/2021) a koronavírus járvány részben ellehetetlenítette. A Nits Márta Országos Népdaléneklési Versenyt nem tudtuk megszervezni. Technikai csapatunknak és támogatóinknak köszönhetően azonban online módon megrendeztük a MEGiNT-et. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében berendeztünk egy filmfelvételre alkalmas stúdiót, így videóra vettük a Romengo Együttes koncertjét, valamint Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetőjének előadását.

A 2021/2022-es tanévben ismét Novák Ferenc Tatát, Kossuth-díjas koreográfust, a Nemzet Művészét láttuk vendégül a XIII. MEGiNT-en. Előadásában a mezőségi Székre kalauzolta el a VI. Nits Márta Országos Népdaléneklési Versenyre érkező mintegy 50 produkciót képviselő diákságot. A MEGiNT második napján Juhász Katalin és Szabó Zoltán néprajzkutatók tartottak előadást a 1848/49-es forradalom és szabadságharc népművészetre gyakorolt hatásairól.
Egy év jelenléti kihagyás után a szervezők sem nagyon hitték el, hogy 10 evangélikus oktatási intézmény, valamint a hetedik kerületi Bihari János Táncegyüttes utánpótlás csoportjának részvételével két félidős, kétszer 50 perces gálaműsor jöhetett létre a Fasori Gimnázium dísztermében. Katartikus, kegyelmi pillanatoknak lehettek tanúi a résztvevők.

A XIV. MEGiNT (2022/2023) az elnevezésünkben új fordulatot hozott. A növekvő tendenciát mutató általános iskolai korosztály részvétele okán Magyarországi Evangélikus Intézmények Népművészeti Találkozója névre kereszteltük át a rendezvény nevét. Hagyományaink és az elmúlt majdnem másfél évtized miatt azonban betűszóként meghagytuk a MEGiNT formulát.
A találkozó biztos anyagi támogatójaként, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium, valamint a Martin György Kulturális Egyesület mellé társszervezőként belépett az EPSZTI (Evangélikus Pedagógiai-szakmai Szolgáltató és Továbbképző Intézet). Segítségükkel az elmúlt évek megszokott színvonalán folyhatott tovább a rendezvény szervezése.
A VII. alkalommal megrendezett Nits Márta Országos Népdaléneklési Versenyre 73 nevezés érkezett. Ez egyben elérte a verseny helyszíni erőforrásainak korlátait is. A megmérettetést követően a DALINDA a’capella együttes, valamint a Bazseva Zenekar közös koncertjét hallgathatták meg a résztvevők. Szűnni nem akaró vastaps jelezte a koncert sikerét.
A MEGiNT szombati napjára id. Szerényi Béla hangszerkészítő mestert, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatóját, az MMA rendes tagját vártuk, aki „Bartóktól Béláig” című előadásában gyűjtőélményei és kutatásai alapján beszélt a néphagyomány átadási rendjéről régen és ma. A gálaműsoron a régi és új fellépőink igazán változatos, magával ragadó műsort mutattak be.

XV. alkalmunk (2023/2024) igazán meghitt, bensőséges összejövetelként aposztrofálható. A VIII. alkalommal megrendezett Nits Márta Országos Népdaléneklési verseny a nevezések magas száma, valamint az előző évben tapasztalt erőforrás korlátosság miatt két helyszínen, párhuzamosan került megrendezésre. Korcsoportok szerinti (7-8. és 9-12. évfolyamok) bontásban mintegy 80 nevezést láttunk vendégül. A versenyt követően, Nits Márta ének-zene tanárnő egyik korábbi tanítványa, a Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Szalóki Ági és népzenész barátai adtak koncertet.
A gálaműsort megelőzően Both Miklós néprajzkutató, a Hagyományok Háza főigazgatója Polyphony projektjéről, azaz ukrajnai gyűjtőútjáról tartott sodró lendületű, magával ragadó előadást.
A szombati csúcspontot jelentő gálaműsor ismét igen színesre, mozgalmasra sikeredett: 16 produkció, mintegy kétórás műsorral ajándékozta meg a lelkes közönséget.

Program

Meghívó

Jelentkezés