Történetünk

A MEGiNT létrehozatalának egyik alapötletét az EGOT (Evangélikus Gimnáziumok Országos Találkozója) 2009. szeptemberi rendezvénye szolgáltatta. A kétévente megrendezésre kerülő találkozó egy olyan alkotótábor, ahol színjátszás, zene, különböző kézműves technikák stb. kapnak szerepet, s az ott készült alkotásokat a tábor végén a készítők bemutatják. A találkozó születésének egy másik ihletője a Nits Márta ének-zene tanár nevével fémjelzett „Csak Tiszta forrásból…” elnevezésű népművészeti fesztivál volt, melyen általános iskolás gyerekek és professzionális népművészeti előadók közreműködésével született műsor kápráztatta el a nézőközönséget.
A gondolat – miért ne rendezhetne a Fasori Gimnázium egy találkozót, amely a népművészet jegyében gyűjti össze a magyarországi evangélikus gimnáziumok diákjait – ezt követően néhány hónapig érlelődött bennem. Elgondolásom szerint, a tartalmas és színvonalas programot a meghívott iskolák diákjainak saját bemutató műsora, meghívott hivatásos előadók, illetve az ezt követő táncház biztosítja.
A 2009/2010-es tanévre vonatkozóan 2009 novemberében kerestem fel ötletemmel akkori igazgatómat, aki elvben pártolta a gondolatot, de idő és erőforrások hiánya miatt, elvetette a találkozó abban a tanévben történő megrendezésének lehetőségét. Ennek ellenére egy iskolai diákpályázaton sikerült 180 ezer forintot nyerni a találkozó lebonyolítására. Tanári segítséggel rendeztük meg első találkozónkat ,,Folk Fest a Fasorban” címmel. A kedvezőtlen időpontválasztás, (június) a rövid szervezési idő, illetve az igazgató által prognosztizált erőforráshiány ellenére, a 13 meghívott evangélikus gimnáziumból 35-40 diák vett részt a rendezvényen. Meghívott előadóként a Kaláka, illetve Bognár Szilvia népdalénekes tisztelt meg bennünket.
A 2010/2011-es tanévben az előző évi hibákból okulva kicsit korábban, (május) nagyobb szervezettséggel rendeztük MEGiNT(Magyarországi Evangélikus Gimnáziumok Népművészeti Találkozója) elnevezéssel diáktalálkozónkat, melyre már 55-60 diák érkezett hozzánk 6 evangélikus gimnáziumból. A meghívott előadók Nikola Parov és Herczku Ágnes népdalénekesek voltak.
A 2011/2012. évi rendezvény szervezését az előző tanév végén megkezdtük, így az helyett kapott a magyarországi evangélikus gimnáziumok 2011/2012. évi közös tantervében. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium (a rendezvény házigazdája) igazgatója, – Dr. Roncz Béla – vállalta a fővédnökséget és az azzal kapcsolatos szervezési, kapcsolatteremtési feladatok irányítását, valamint a megfelelő erőforrások biztosítását. Ezen évben vendégünk volt Novák Ferenc „Tata” és a Bihari János Táncegyüttes is. Előadásukban betekintést kaphattunk a magyar néptánc kialakulásának történetébe.
A következő évben (2012/2013) erdélyi táborozásaim során kialakított kapcsolataimnak köszönhetően Kallós Zoltán neves néprajztudós fogadta el meghívásunkat és tartott kiváló előadást meghívottjainknak. Ebben az évben avattunk fa emlékdomborművet, az iskolánkba járt Martin György néprajkutatónak, a dombormű Erdélyi Tibor fafaragó mester munkája.
A 2013/2014. tanévben Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató tartott előadást Farsangi szokások címmel, majd ezt követően a Buda Folk Band zenekar adott koncertet. Ezen a találkozón a résztvevők száma már elérte a 150 főt és az ország minden szegletéből érkeztek hozzánk evangélikus fiatalok.
A VI. MEGiNT (2014/2015) során Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatót, volt minisztert, illetve az Eszterlánc zenekart és Szilágyi Anna adatközlő énekest láttuk vendégül. Több éves munkálkodásunk eredményeként, 2015-ben megalakult a Martin György Kulturális Egyesület, mely szervezet oroszlánrészt vállal a MEGiNT megszervezésében, lebonyolításában. Találkozónk eddigi sikerein felbuzdulva 2015 óta vendégül látjuk a Ward Mária Katolikus és a Baár-Madas Református Gimnáziumokat.
A legutóbbi 2015/2016-os tanév során rendeztük meg a VII. MEGiNT-et. Mentorom, Nits Márta emlékére népdalversenyt rendeztünk, melyre első ízben 30 énekes produkció jelentkezett. A verseny magas színvonalát jelzi, hogy 4 kiemelt arany minősítést osztott ki a szakmai zsűri. Meghívott előadóként Kunkovács László  Kossuth-díjas fotográfus, néprajzkutató tartott előadást, majd a fiatalság körében népszerű Góbé zenekar koncertjét hallgathatták meg a diákok. A fellépők száma ebben az évben, már stabilan eléri a 200 főt.
Az elmúlt években sikeres pályázatainknak köszönhetően színpad-, világítás- és hangtechnikát tudtunk vásárolni rendezvényünk magasabb színvonalú lebonyolítása érdekében.

Szeretettel látjuk Önt is találkozónkon!

Barcsay Zsombor – ötletgazda, főszervező

a Martin György Kulturális Egyesület elnökeDoklist.com által hitelesített szervezet

„A szeretet sugározzon mindenüvé. Mert szeretet nélkül nem lehet
sem muzsikálni, sem tanítani, sem írni. Szeresse mindenki az övéit,
saját népét és értékeit, hogy a másokét is szeretni tudja."

/Barsi Ernő/